Artėja didžiausios ir gražiausios metų šventės, kurių metu svarbiausia misija turėtų būti artimų žmonių lankymas, susitikimai su gerais draugais, bičiuliais. Kad susitikimai būtų jaukesni ir šiltesni reikia sukurti ir atitinkamą aplinką, pasipuošti, pasiruošti, pasigaminti skanių patiekalų. Kokie patiekalai nuklos Jūsų stalus šiais metais?
Tradiciškai ant Kūčių stalo turėtų būti patiekiama dvylika patiekalų, simbolizuojančių dvylika mėnesių ar dvylika Kristaus apaštalų. Šios tradicijos ne visi paiso ir ant stalo būna gerokai daugiau patiekalų (gerokai daugiau reiškia, kad patiekalų užtenka kelioms dienoms į priekį). Tačiau pamąstykite ar tikrai verta prigaminti tiek, kad dar ir po trijų dienų valgytumėte tą pačią silkę ar salotas? Gal verta grįžti prie tradiciško, dvylikos patiekalų stalo. Juk dvylika irgi nemažai!
Paskaičiuokime: neapsieisime be aguonų pieno ir kisieliaus, prie jų neatsiejamas patiekalas kūčiukai, kalėdaičiai (tai irgi patiekalas), silkė su džiovintais grybais, silkė su morkomis ir svogūnais, kepta žuvies filė (gali būti naudojama lydekos filė – vaisingumo simbolis). Prie žuvies patieksime virtas bulves (arba ryžius), paruošime salotų su sezoninėmis daržovėmis, mišrainės (pabandykite atsisakyti „majonezinių“ mišrainių). Pagaminsime nesaldų kepinį (pyragas ar pyragėliai su grybais, kopūstais ar daržovėmis), tačiau tikrai nepamiršime saldaus stalo ir iškepsime skanų pyragą. Štai Jums ir dvylika patiekalų, patikėkite to tikrai užteks, kad vakarienė būtų soti (dar kartą atminkite, kad šventės skirtos ne persivalgymui, o pabuvimui su artimaisiais).
Pirmą Kalėdų dieną prie stalo šeimyna renkasi gana anksti, todėl virtuvėje reikės paplušėti nuo ankstyvo ryto. Darbų bus mažiau, jei viską pasiruošite dieną prieš. Prisiminkite, kad dar turite likučių nuo Kūčių stalo, tad papildę keliais mėsos patiekalais (rūkytos, virtos, vytintos mėsytės, vyniotiniai, kepti mėsos patiekalai), vėl turėsite pilną stalą gėrybių. Kalėdų stalui būtinas karštas mėsiškas patiekalas, todėl ruoštis turite pradėti bent kelias dienas prieš. Antis ar žąsis, kiaulienos kumpis ar ėriuko koją – visi patiekalai bus skanesni, jei juos marinuosite porą dienų. Na, o prie bet kurio mėsos patiekalo tiks troškinti rauginti kopūstai, keptos daržovės, šviežių daržovių asorti.
Antrą Kalėdų dieną dažnai praleidžiame svečiuose, todėl galite truputį atsipūsti. Lauktuvėms galite neštis pyrago ar lengvai pagaminamų salotų (panaudokite keptos mėsos likučius). Na, o jei svečiai ateina pas Jus, persistengti irgi nereikia. Kaip ir Jūs, Jūsų svečiai bus po dviejų dienų valgio maratono, todėl dažnam šią dieną norisi tiesiog pailsinti organizmą.
Atsipūtę po Kūčių ir Kalėdų, trumpam sugrįžę prie kasdienos darbų ir vėl ruošimės šventei – senų metų palydėjimui ir naujų pasitikimui. Tikriausiai būsite kažkieno svečias ar eisite Naujųjų sutikti į restoraną. Tačiau jei taip atsitiktų, kad svečius kviečiatės Jūs, teks pasistengti ir paruošti puikią šventę, nes neveltui sakoma – kaip sutiksi Naujus metus, taip juos ir praleisi. Šią dieną Jus gelbės įvairūs užkandžiai, o jei norite tikros šventės, teks paruošti ir karštą patiekalą. Na, šioje vietoje reikia atsiduoti fantazijai ir kūrybai. Užkandžių yra didelė įvairovė (sumuštinukai, mėsytės, užtepėlės, suktinukai ir t.t.), tik Jūs nuspręsite, kas bus ant stalo. Karštą patiekalą galima patiekti užkandėlių forma. Pavyzdžiui, iškepkite jautienos nugarinės kepsnį, vištienos krūtinėlės kepsnį, juos supjaustykite plonais gabaliukais ir padėkite ant stalo kartu su pjaustytomis daržovėmis, lavašu, kreminėmis užtepėlėmis. Tegul Jūsų svečiai patys nusprendžia iš kokių ingredientų jiems pasidaryti mini užkandėlę. Papjaustykite sūdytos lašišos, virtos mėsos ar vyniotinio, įdėkite raudonųjų ikrų, šalia padėkite sviesto su prieskoninėmis žolelėmis bei pjaustytos duonos – svečiai galės susitepti sumuštinukus patys. Tikra stalo puošmena galėtų tapti namie paruoštas tortas.
Mielieji, švenčių laukiame ilgai, tačiau jos praeina labai greitai. Todėl pasistenkite, kad Jūsų šventės būtų gražios ir pilnos atsiminimų. Dar kartą pasikartosiu – svarbiausi yra Jūsų artimieji ir draugai, o stalas su vaišėmis tik pagalbinė priemonė padedanti visus suartinti. Linksmų artėjančių Šv. Kalėdų ir Naujųjų metų!