“Ir kaip tu sugebi sugrįžęs po darbo padaryti ne tik vakarienę, bet ir pietus kitai dienai?”- kelis kartus esu girdėjęs tokias replikas. Na, o aš sau pamąstau – o kodėl gi aš to negaliu? Jei problema yra susijusi tik su laiku, tada viskas labai paprasta – svarbiausia planavimas iš anksto.

Planavimą reikėtų pradėti namuose ir vėliau parduotuvėje, kai apsiperkate. Kiekvieno žmogaus apsipirkimo įpročiai skirtingi. Vieni į parduotuvę eina nereguliariai, kai pritrūksta vieno ar kito produkto, kiti eina kiekvieną dieną ir mąsto ką galima būtų pagaminti šiandien, treti apsiperka vieną kartą per savaitę. Būtent šiai grupei priklausau ir aš. Tokį mano pasirinkimą lėmė paprasčiausi paskaičiavimai, finansiniai ir produktų suvartojimo. Lakstymas į parduotuvę kiekvieną dieną atims daugiau laiko, o ir produktų prisipirksite nereikalingų, kadangi tai darysite po darbo tuščiu skrandžiu – alkio akys didelės.

Tad pradėkime. Pradžioje peržiūrėkite ką turite namuose, peržvelkite visas atsargas – prieskonius, konservus (pripažinkime jie irgi reikalingi), kruopas, makaronus, šaldytuvo turinį bei pagalbines gaminimo medžiagas (kepimo popierius, aliuminio folija, aliejų ir t.t.). Tai darau kiekvieną šeštadienį, o jei kažkokio produkto pritrūkstu savaitės eigoje tiesiog įsirašau jį į sąrašiuką. Kiek ir ko reikia priklauso nuo to, kiek asmenų Jūsų šeimoje, kokie jų “pajėgumai” valgant.

Esame parduotuvėje. Savaitė turi penkias darbo dienas, planuokite maistą būtent šioms dienoms, nes savaitgaliais maitinimosi principas visai kitoks, bet apie tai kitą kartą. Taigi penkioms dienoms Jums reikės penkių pusryčių, keturių pietų (pirmadienio pietums galima įsidėti kas liko po sekmadienio pietų ar vakarienės) ir penkių vakarienių.

Pusryčiai vienas paprasčiausių, bet kone svarbiausių dienos maistų. Kadangi iš ryto reikia daug energijos, kad organizmas pabustų, rinkitės daugiau angliavandenių turintį maistą. Svarbu neperkrauti organizmo nuo pat ryto. Įvairios košės su džiovintų vaisių ar uogienių priedais, jogurtai, virti ar kepti kiaušiniai, varškė su įvairiais priedais (nebūtinai saldžiais), na ir kartą per savaitę galima save palepinti kepiniais (bandelės, pyrago gabalėlis). Pusryčius galima pasigaminti ir iš vakaro, košės ar varškės skonis tikrai nepasidarys prastesnis. Jei neturite laiko vakare, tai galite pasidaryti ir iš ryto namie ar net darbe, tiesiog įsidėkite su savimi sausus produktus ir juos atvykus į darbą užpilkite karštu vandeniu ar pienu (daugumai kruopų užtenka 10-15 min brinkimo) ar susimaišykite juos indelyje (varškės pakelis ir šaukštas uogienės). Na, manau, su pusryčiais gana paprasta, pirkite įvairių kruopų (grikių, avižinių dribsnių, manų, ryžių), pieno produktų (varškės, jogurto, pieno, sūrelių), sausų pusryčių, kiaušinių, liesos mėsos, džiovintų vaisių, riešutų.

Prieš pradedant kalbėti apie pietus peršoksiu prie vakarienės. Tai darau todėl, kad vakarienė gali būti kelių tipų: tas pats ką gaminate kitos dienos pietums, kažkas greito tiesiai iš šaldytuvo arba šviežiai pagamintas patiekalas. Būtent prie paskutinio tipo ir apsistosime. Patikėkite vakarienės nereikia komplikuoti, kuo viskas bus paprasčiau, tuo skaniau bus valgyti. Pirkiniai parduotuvėje bus panašūs kaip ir pusryčiams, tie patys pieno produktai, kiaušiniai, miltai, kruopos, įvairūs makaronai, vytintos, virtos, rūkytos mėsytės, paprasčiausiai sūdyti lašinukai, duona. Gaminamų patiekalų gausa priklauso nuo Jūsų išmonės, išradingumo ir svarbiausia netingėjimo. Pasigaminkite varškės apkepą, keptus varškėčius, virtus varškėtukus, bulvių virtinukus (gnocchi), ryžių makaronus su pagerintu sultinuku, makaronų apkepą, omletą su įvairiausiais priedais (kas pasakė, kad kiaušiniai tinka tik pusryčiams), pieniškos sriubos, pjaustytų bulvių apkepą, įvairiausius blynus, ryžius su įvairiais priedais, na ir dar gausybę patiekalų, kurie iš Jūsų neatims daugiau nei 30-45 minučių (nuo neparuoštų produktų iki lėkštės). Na, o įdėjus vakarienę kepti, virti ar troškinti – turėsite laiko pasigaminti pietus.

Taigi pietūs. Parduotuvėje pirkite pagrindinius pietų ingredientus. Į savaitės pietus turėtų įeiti paukštiena (bent porą kartų per savaitę), žuvis ar jūrų gėrybės (vienas arba keli kartai), galvijų mėsa arba jų subproduktai (du ar trys kartai per savaitę). Pirkite vištienos ar kalakutienos filė (didžiąją ar mažąją), vištienos dalių (kulšelių, kumpelių, itin mėgstu sparnelių galiukus), antienos filė ar kulšeles, įvairios žuvies (filė ar visa žuvis tikrai neturi reikšmės), krevečių, kalmarų, midijų. Mėsą patarčiau rinktis liesesnę ir sveikesnę – jautieną, veršieną, avieną, žvėrieną. Nebijokite subproduktų, tai vienos geriausių galvijų dalių, bet apie juos kitame rašinyje. Kai jau turime pagrindinius ingredientus, trūksta tik garnyro. Tam Jums prireiks daržovių (jų pirkite kuo įvairesnių), tiks ir tam tikri vaisiai (obuoliai, kriaušės, slyvos) bei kruopos (grikiai, ryžiai, kruopų gaminys – kuskusas, lęšiai, balandos sėklos).

Pirkinius jau turime, pereikime prie pietų gaminimo. Kad sutaupytumėte laiko, patariu, mėsas marinuoti iš anksto. Sekmadienį marinuokite mėsą antradienio pietums, pirmadienį pasiruoškite trečiadienio ir ketvirtadienio pietums. Beliks tik ištraukti iš šaldytuvo ir pašauti kepti bei pasiruošti garnyrą. Jei gaminate žuvį, jos tikrai nereikia marinuoti iš anksto. Svarbu, kad žuvis būtų atšilusi (jei ji buvo šaldyta) ir išvalyta. Žuvies filė galima padaryti smulkius įpjovimus (odelės pusėje), taip prieskoniai lengviau paskleis savo skonį. Jautienos nugarinę ar išpjovą prieskoniais galite gardinti nežymiai (juodas pipiras, česnakinės granulės, žolelių mišiniai) ir kepti iš karto. Kol jautiena keps ant keptuvės (prisiminkite jos neperkepti) pasiruoškite užpilą (pvz., druska, citrinos sultys ar mirinas, juodas maltas pipiras, garstyčios), kuriuo pagardinsite iškeptą, plonais gabaliukais pjaustytą jautieną. Dieną kitą per savaitę galima padaryti poilsio nuo mėsos dienomis, jas galite užpildyti apkepėlėmis su daržovėmis, daržovių plovu, makaronais be mėsos priedų ar tiesiog bulviniais blynais. Pamatysite, jog daugumą patiekalų galima pagaminti vos per 30-45 minutes, na, o tie patiekalai, kuriuos reikia ilgiau kepti, virti ar troškinti, iš Jūsų neatims poilsio laiko. Kol jie gaminasi galite užsiimti kita veikla – televizorius, knyga, namų ruoša ar kita.

Gal kiek per daug išsiplėčiau, tačiau tikiuosi skaitinys neprailgo. Trumpai pabaigai noriu pasakyti, netingėkite ir nebijokite vakare virtuvėje praleisti bent valandą. Patikėkite su laiku ateina ir patirtis, todėl tie pasiruošimo darbai, kuriuos atliksite iš anksto, anksčiau ar vėliau įsilies į kasdienį tempą ir jų net nepastebėsite. Tas pats liečia ir gaminimą, kuo dažniau tai darysite, tuo paprasčiau viskas atrodys. Linkiu Visiems skanių pusryčių, pietų ir vakarienių!