Šiandien noriu pakalbėti apie dar kelis itin svarbius dalykus virtuvėje – tvarką ir švarą. Jei pusę (o gal ir mažiau) metų nevalytumėte ir neprižiūrėtumėte virtuvės spintelių, tikrai sulauktumėte „nelauktų svečių” virtuvėje. Kokie gi tie svečiai?

Tarakonai, skruzdėlės, maistinės kandis, vaisinės muselės, pelės, na ir aišku žiurkės – visa tai gali gyventi Jūsų namuose, jei nesilaikysite atitinkamų namų higienos normų. Kad visi šie kenkėjai galėtų patogiai gyventi, reikalingi keli dalykai. Vanduo (netvarkinga virtuvės santechnika, varvantys vamzdžiai), maistas (ne vietoje laikomi maisto likučiai, nesandarios produktų pakuotės, maisto trupiniai), šiluma (šilumos visuose namuose pakanka, ypatingai žiemą, todėl būtent žiemos metu padažnėja susitikimai su kenkėjais) – šie keli faktoriai gali būti lemtingi.

Tad ką ir kaip reikia daryti, kad nereikėtų sukti galvos dėl kenkėjų. Pradėkime nuo to, kad virtuvėje tvarkytis reikėtų iš karto po maisto gaminimo. Jei visus namų kampelius tvarkote vieną kartą per savaitę (įskaitant ir virtuvės valymą arba, kaip aš mėgstu sakyti, kapitalinis virtuvės valymas), tai virtuvę tvarkykite kiekvieną dieną. Niekas nesako, kad kiekvieną dieną reikėtų kruopščiai išvalyti visas virtuvės spinteles, paprasčiausiai po maisto gaminimo išvalykite virtuvės grindis, gerai nuvalykite virtuvės darbo stalą, sudėkite išplautus ir nusausintus indus, įrankius, nekaupkite per kraštus virstančių šiukšlių. Kasdieniai virtuvės tvarkymo darbai neturėtų būti labai sureikšminami, jie turi įsilieti į patį gaminimo procesą. Aš pats (gal kas ir pasakys, kad esu labai pedantiškas) viso gamino eigoje neleidžiu sau užmiršti, kad virtuvė turi būti švari, todėl nuolatos po ranka turiu popierinio rankšluosčio, kurio pagalba iškarto nuvalau susidariusius nešvarumus, o pagaminus maistą, stalviršį dar kartą nuvalau drėgna šluoste. Jei pabandysite taip daryti, pastebėsite, kad kasdieninis apsitvarkymas virtuvėje nėra jau toks sudėtingas.

Kartą per savaitę užteks peržiūrėti visų lentynėlių turinį, išvalyti dažniausiai naudojamų stalčių ar spintelių vidų, gerai išvalyti orkaitės vidų, nuvalyti virtuvės spinteles (ant jų kaupiasi visi gartraukio nesugerti riebalai), sienas šalia kaitlentės, iš tarpelių išvalyti susikaupusius maisto likučius (ties kaitlente, sunkiai pasiekiamose vietose, stalviršio kampuose). Nepamirškite išvalyti spintelės, kuri yra po Jūsų virtuvės praustuvu, juk ten dažnas laiko šiukšlių dėžę, o kai kurie laiko ir daržovių (bulvių, morkų, burokų, svogūnų) atsargas. Nepatingėkite iš spintelių iškraustyti viso jų turinio, gerai išvalykite jas drėgna, o po to ir sausa šluoste. Nebūtinai kartą per savaitę, bet bent kelis kartus per mėnesį valykite šaldytuvo vidų, jis tik iš pirmo žvilgsnio atrodo baltas ir švarus. Dažnai keiskite virtuvės šluostes bei kempinėles, nes jos gali tapti įvairių bakterijų ir mikrobų buveine.

Ką daryti jei pastebėjote kenkėjus savo namuose? Tarakonai, pelės, žiurkės ir skruzdėlės labai nemėgsta tvarkos ir švaros, tad Jums beliks viską gerai susitvarkyti (labai labai gerai) ir tikėtis bei laukti, kol svečiams taps nebemaloni Jūsų švaros tvirtovė. Kartais būna, kad Jūsų kaimynai veda savo ūkį nelabai tvarkingai ir kai kurie kenkėjai apsilanko iš kaimynystės. Tokiu atveju, jei laikotės švaros savo namuose, jie ilgai pas jus neužsilaikys, neradę maisto greitai pasitrauks. Kitas labai baisus visų virtuvės produktų priešas – maistinė kandis. Šiuo atvejų švara ne visada padės. Maistinė kandis į namus gali patekti keliais būdais – ją galite parsinešti savo pirkinių maišelyje arba ji šiltuoju metų laiku gali įskristi iš lauko per atvertą langą. Maistinės kandys maitinasi miltais, kruopomis, sėlenomis, makaronais, sausainiais ir kitais miltų gaminiais, tai pat įvairiais grūdais, sėklomis, dribsniais, saldumynais, džiovintais vaisiais, riešutais, džiovintais grybais, prieskoniais, arbatžolėmis, džiūvėsėliais, kava, sausu naminių gyvūnų ėdalu ir kt. Pirmieji požymiai, kad pas Jus gyvena maistinė kandis, jei šiuose produktuose aptinkate lyg voratinkliu sulipusių maisto likučių ar palubėse ant sienų pastebite ropojančias mažas lervutes. Pirmas dalykas, kurį turite padaryti – surinkite visus spintelėse laikomus produktus į vieną vietą. Visas spinteles išvalykite obuolių acto ir vandens mišiniu, gerai išsausinkite ir išvėdinkite. Produktus peržiūrėkite, atsikratykite visų sukėlusių bent menkiausią įtarimą. Kitus produktus perpilkite į sandariai uždaromas taras (stiklainiukus, specialius indelius, dėžutes). Patariu produktus į lentynas atgal sudėti po kelių dienų, kai lentynos gerai išsivėdins. Produktus į lentynas dėkite taip, kad jų neperkrautumėte ir būtų bent minimalus vėdinimasis. Kartą per savaitę peržiūrėkite uždarytų produktų pakuotes ar neatsirado kenkėjų, po kelių savaičių pakartokite lentynų valymą. Po visų šių veiksmų lentynose galite išdėlioti maišelius su džiovintomis levandomis (kandys nemėgsta levandų kvapo).

Palaikyti švarą ir tvarką virtuvėje nėra taip sunku, svarbu jos labai stipriai neapleisti. Atlikite kasdienius namų darbus ir tvarkingoje bei švarioje virtuvėje bus ne tik maloniau gaminti, bet ir maistas bus kur kas skanesnis.